Image Image
Crypto Dans - Sanat Akademi ve Spor Kulübü | Bahçelievler / Ankara

Blog Yazıları & Makaleler

Blog Yazı;  

Ayaklarımda Mutluluk, Kucağımda Dans;

Çevrenize şöyle bir bakın. Etrafınızda küçük yaşlarda dans etmeyi seven ne çok minik var değil mi? Her anne baba için çocuğu en değerli pırlantadan daha kıymetli. Her anne babaya sorsak 3 ile 10 yaş arasındaki çocuğunun evde hiç durmadığını, müzik duyunca kıpır kıpır olduğunu ve dans etmeye başladığını söyler. Bu açıdan bakıldığında her anne baba çocuğunun dansa eğilimli olduğunu düşünür ve soluğu dans eğitimi veren okullarda alır. Harika; ilk adımı attınız! Ama asıl iş şimdi başlıyor.

Öncelikle doğru bir dans okulu seçmek büyük önem taşıyor. Türkiye de dans eğitimini profesyonel bir şekilde  yapabilen dans okulları bolca mevcut. Peki hangisine gideceksiniz? Seçtiğiniz kurum, Türkiye Dans Sporları Federasyonu’na  bağlı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’na bağlı bir okulsa doğru bir tercih yapmışsınız demektir. Ayrıca çocuğunun dansı bir hayat biçimi olarak benimsemesini isteyen veliler ve minikler için konservatuarların da kapısı sonuna kadar açık.

Toplumumuz çocukların dans branşları arasında yönlendirilmesi hususunda pek de bilinç sahibi değil. İşte ‘Dans olsun da nasıl olursa olsun’ zihniyeti zaman emek ve para kaybından ileriye gitmeyecektir. Genellikle veliler 3-5 yaş grubu çocuklarını dansa verdiklerinde bilmelidirler ki en az 2-3 ay adaptasyon süresi geçmesi gerekecektir. Velilerin üzerine düşen, bu zaman zarfında çocuklarından aldıkları geri dönüt ne olursa olsun uygun koşullar altında dansa getirmeye devam etmeleridir. 3-5 Yaş grubu çocukların dans dersleri  temel koordinasyon ve esneklik çalışmaları içeren Bale, Modern Dans ve Esneklik Çalışmalarını içeren bir bütündür. Bu yaş grubu adaptasyon süresi boyunca (ki bu süre bazı çocuklarda çok uzayabilmektedir) derslerinin %75 i oyunla karışık ilerlemektedir. Bu sayede çocukların adaptasyon süreleri kısalmakta, ilgileri ve sevgileri artmaktadır. Bu yaş grubu minikler evlerinin güven dolu ortamından yepyeni bir sosyal ortama açılmakta zorluklar yaşayabilmektedirler. Bu zorluklar konusunda deneyimli olan eğitmenlerinin direktiflerini dinlemek ve derslerde süreklilik sağlamak velilerin birinci sorumluluğudur. 1,5 ay güle oynaya derse gelen bir minik bir gün size ‘anne ben gitmek istemiyorum çok zor ve canım yanıyor’ diyebilir. Bu cümlelere biraz da gözyaşı karışırsa kısa süreli dans deneyimimiz veliler için son bulabilir. Aslında çocukların 3-5 yaş grubunda bu süreci yaşaması son derece normaldir. Eğitmenler birkaç ders eğlendirdikten sonra biraz ipleri sıktığında beklenen tepkiler bahsettiğimiz gibidir. Ortalama 3-6 ay arası adaptasyon süresini tamamlamadan çocuğunuzu danstan almak çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Kesinlikle dansa yeteneği olmayan bir çocuk bile 3-6 ay arası dans eğitimi alarak;

Genel kas farkındalığı ve ikili koordinasyon,

Esneklik ve potansiyel güç,

Sosyal zekada gelişim,

Müzikal farkındalık,

gibi birçok açıdan yeni yetenekler elde etmiş olur. Tüm bu yetenekler çocuğun ilerleyen hayatında bambaşka alanlarda onlara fayda sağlayacaktır. Ör; Kimi çocuklar sınavlarında soruyu bir kez okuyarak soruyu çözmeye geçmesine karşın, kimi çocuklar birden fazla okuma ihtiyacı hissederler. Bu ikili koordinasyon ve beynin iki hemisferini aynı anda kullanma becerisidir. Bu küçük yaşlarda birçok farklı şekilde kazanılabileceği gibi dansla da gelişimine hız verilebilir.

Diğer yandan 5-7 yaş grubu çocuklar açısından bakılırsa yelpazemiz yavaş yavaş genişlemeye başlar. Artık farklı branşlarda işin içine girmeye başlamaktadır. 5 Yaşından itibaren çocukların birçok dans branşında yarışmalara hazırlanmaya başlayabileceği dönem başlamaktadır. Aynı zamanda bir sporcu disiplini içinde hem vücutlarını antrene ederken, diğer yandan da dansın eğlenceli tarafını yaşamaya devam edebilirler. Türkiye Dans Sporları Federasyonu Minikler – 1 kategorisinde yarışabilecek bu minik sporcuların sahnedeki görüntüsü çoğu zaman velilerin gözlerinin ıslanmasına neden olmaktadır. Çocuğunuz 5-7 Yaş arasında Bale, Modern Dans, Latin Dansları, Hip – Hop ve Free Style Danslar dan eğitimlerine devam edebilir. Ayrıca bu yıl Uluslararası Olimpiyat Komitesi  (IOC )’ nin dansı olimpik bir branş olarak tanımasının ardından dansa,  özellikle ilk olimpik branşımız olan Break Dans a olan ilgi hızla artmaktadır. Çocuğunuzun hangi branşa yatkın olduğunu, vücudunun, iskelet ve kas yapısının hangi branşa uygun olduğunu, size yetenek seçiminde uzman, en az  3. Kademe antrenör belgesine sahip veya Milli Eğitim Usta Öğretici sertifikasına sahip veya konservatuar mezunu akademisyen diplomasına sahip kişiler söyleyecektir.

Çocuklar 8-12 Yaş Aralığında genellikle popüler kültürün etkisiyle Hıp Hop dansına büyük ilgi duymaktadırlar. Bu yaşa kadar dansla tanışmamış çocuklar için baleye başlamak için son zamanlara girilmiş demektir. Bale eğitimi aldırmak isteyen velilerin biran önce bir dans okulu veya konservatuarla iletişime geçmesi gerekmektedir. Diğer dans branşları için durum hiç de böyle değildir. Çoğu durumda Sportif Latin Danslarına Başlamak için en ideal yaşlar 7-8-9 yaşlarıdır. Hip Hop , Break Dans, Modern Dans, Salsa ve Sosyal Latin Danslar için de durum böyledir. Bu yaşlarda dansa başlayarak birkaç yıl içinde ülkemizi World Latin Dance Cup ‘ta temsil ederek büyük bir başarıya imza atan birçok genç çiftimiz; Ülkemize ‘Dünya Şampiyonu’ ünvanı ile dönmüşlerdir. Diğer yandan aynı dönem ve sonrasında sayısız çiftimiz benzer başarılar elde ederek ülkemizi gururlandırmışlardır. Bu sayede milli sporcu olmaya hak kazanmışlar, bunun faydalarını da hayatları boyunca kullanmışlardır.

Her çocuk dansı bir spor branşı olarak profesyonel bakış açısı ile yapmak zorunda değildir. Yarışmalara katılmak istemeyen minikler için sayısız etkinlik bulunmaktadır. Dans okullarının yıl sonu programları, ulusal veya uluslararası festivaller, weekend etkinlikleri, çalıştaylar ve daha birçok etkinlik minikler için düzenlenmektedir. Bunlara katılarak da miniğiniz keyifle süreci yaşayabilir.

Bütün bunlar kısa süreli yönelimlerin değil, planlı ve bilinçli; veli-antrenör/eğitmen-dansçı    unsurlarının bir araya gelmesi ile mümkün olabilmektedir. Velilerin güdülemesi  , ‘Örneklem Dönemi’ olarak adlandırılan çocukların kararsız dönemlerinde onlara seçimlerini yapmakta kolaylık sağlayacaktır.

Bizlerde Crypto Dans Akademi olarak benzer vizyonumuzu 22 yıldan buyana koruyoruz ve eğitimlerimize devam ediyoruz. 2 Kez kulüplerarası Türki Şampiyonu, Federasyon Kupası Şampiyonu, Defalarca Klasman Şampiyonu olmuş okulumuzda her aştan miniklere eğitim vermeye devam ediyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ve Türkiye Dans Sporları Federasyonu’na bağlı yapısı ile konusunda Ankara’nın en Profesyonel eğitmenlerini  bünyemizde barındırıyoruz. Bu sayede başarılarımız ve hayat kattığımız değer her yıl katlanarak artıyor, güçleniyor. Sizlerin de miniklerinizi kendi çocuğumuz gibi kucaklamayı sabırsızlıkla bekliyoruz.

Unutmayalım;

Miniklerin küçük parmakları birer müzik aleti gibidir. Her yaşta onları kullanarak kendilerini ifade ederler. Onların yaşam boyu minik ayaklarıyla topladıkları mutlulukları, kucaklarında tuttukları dans dolu sepette biriktirmek sizlerin elinde.  Gelin miniklerinizi dansla tanıştırın ve yepyeni bir sürece kapıyı aralayın;

Miniklerinizin ayaklarından mutluluk, kucaklarından dans eksik olmasın…

Sevgilerimle

Berkan KAYMAZ

TDFS Yönetim Kurulu Üyesi 

Uluslararası Hakem - Antrenör